Residència de l’Intendent General dels Regnes de València i Múrcia i Justícia Major de València en el segle XVIII, edificat entre 1728 i 1732.

Està situat enfront de l’Església del Carme, construïda a la fi del segle XVII, i que posseeix una peculiar portada barroca, conformant tots dos edificis un dels espais més característics del barri del Carme.

La planta del palau és aproximadament rectangular i l’edifici consta d’un vestíbul, entresòl, dos pisos i àtic. En la part posterior es va construir posteriorment una ala que, amb la façana de darrere i les tàpies, delimita un jardí amb una gran palmera en el centre i que en l’actualitat és la terrassa de la cafeteria. L’edifici ha patit diverses intervencions al llarg del temps, com la torreta adossada en la façana posterior, possiblement de principis de segle, o els múltiples canvis en la tabiquería originats pel seu ús com a col·legi i posterior convent-residencia.

El Palau de Pineda va ser la primera casa que les Mares Angèliques van tindre en propietat a València i en ella va viure la fundadora Santa Genoveva Torres abans de marxar a Saragossa. L’edifici va ser adquirit al voltant de 1918 i en ell van romandre les Angèliques fins a 1978. En el transcurs d’aqueixos anys el Palau de Pineda va ser un convent-residencia en el que vivien no solament ancianes sinó també dones que per estudis o treball es desplaçaven fins a València i no tenien on allotjar-se. El lloc comptava amb capacitat per a acollir a unes 60 persones. Si bé durant la Guerra Civil l’edifici a penes va patir desperfectes, la riuada de 1957 va perjudicar seriosament el palau.

Des del 27 de gener de 1992 és la seu a València de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo. Aquest edifici és al costat de l'Institut Valencià d'Art Modern, el Centre del Carme, el Consell Valencià de Cultura, el Centre Cultural la Beneficència o el Museu del segle XIX, un dels elements configuradors de l'intens espai sociocultural de la part nord-oest del barri del Carme, contribuint de manera molt important a la rehabilitació i regeneració d'aquest.

La Universitat Internacional Menéndez Pelayo a València compta cada any amb el patrocini d'unes 60 entitats col·laboradores, públiques i privades, que fan possible el desenvolupament de les seues activitats. Formen part d'aquestes entitats, com a membres fundadors des de 1988, la Generalitat Valenciana, la Diputació de València i l'Ajuntament de València, així com totes les universitats de la Comunitat Valenciana, amb les quals existeixen convenis de col·laboració per al reconeixement de crèdits de lliure elecció.


Dades bàsiques

Direcció:

Plaça del Carme, 4
46003 València