“La llengua i la cultura pròpia són patrimonis i elements diferenciadors”
Pla de Cultura de la Ciutat de València, 2017
València, Patrimoni de la Ciutadania respon a l’objectiu estratègic d’enriquir l’oferta cultural, millorar l’accés i la participació cultural i enfortir la cohesió social Pla de Cultura Ciutat de València, 2017 (1) i proposa una sèrie d’iniciatives orientades a millorar la gestió i tutela del patrimoni i dels equipaments culturals i a contribuir a la promoció i divulgació del patrimoni cultural, tangible i intangible de la nostra ciutat. A continuació s’enumeren i descriuen les principals iniciatives d’este programa dutes a terme per la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals:
Per a millorar la gestió dels diferents equipaments culturals com a generadors d’una cultura quotidiana i propera a la ciutadania, la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals ha destinat recursos per a adaptar-los als requeriments necessaris per a la seua visita. Les principals intervencions realitzades han sigut les de la Llotja dels Mercaders, desenvolupant el seu pla d’incendis i instal·lant els equips de climatització, la reposició dels audiovisuals del Museu d’Història de València (MHV), el projecte de climatització del Museu de la Ciutat i l’elaboració del projecte per a la climatització i remodelació del Museu Històric de la Casa Consistorial.
Esment especial mereixen els esforços realitzats per a elevar els estàndards dels diferents equipaments municipals als requeriments d’una ciutat intel·ligent (SmartCity). En aqueix sentit, s’ha engegat el projecte de digitalització de la gestió d’entrades i visites guiades en 14 dels museus i monuments municipals i el Palau de la Música ha implantat un nou sistema d’informació i comunicació que afavoreix la relació del recinte amb els usuaris i permet identificar nous públics. D’altra banda, s’està gestionant l’obtenció de finançament amb càrrec a ajudes comunitàries per a abordar la instal·lació de sensors en tots els museus que permeta controlar les seues condicions de conservació (il·luminació, climatització, humitat, etc.) i de balises que oferiran als usuaris visites guiades a través de bluetooth en diversos idiomes.
La Regidoria de Patrimoni i recursos Culturals està realitzant un esforç per inventariar i conservar peces arqueològiques i col·leccions municipals, com les del Museu de la Ciutat o les Cases Museu Benlliure i Blasco Ibañez. Per a açò, es destina part de les inversions financerament sostenibles de la corporació municipal a la restauració de quadres, retaules, panells i obres d’art.
Per a protegir els documents de l’arxiu històric s’està escometent la necessària labor de digitalitzar-los i que puguen ser consultats sense el risc de perdre la informació. És el cas del padró municipal, respecte al que alguns volums es troben en molt mal estat, o dels fons de l’arxiu fotogràfic.
Per a donar a conèixer la importància dels fons de l’Arxiu i de la Biblioteca Serrano Morales, tots dos situats en el Palau de Cervelló, s’ha iniciat l’activitat Documents d’Arxiu, que consisteix en la presentació al públic de documents i edicions per part d’experts qualificats i en l’organització entorn del mateix d’una xicoteta exposició que permeta contextualitzar-ho i comprendre-ho.
La Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals ha reestructurat aquest servei i ha establit prioritats a l’hora de publicar per a donar a conèixer la ciutat i potenciar el valencià com a llengua prioritària d’edició.
S’han desenvolupat diferents línies temàtiques que abracen tots els àmbits i ideologies de la societat. La principal línia temàtica és la dedicada a València, creant la col·lecció Guies Literàries, coordinada per Daniel Benito Goerlich i Mateo Gamon, en la qual diferents escriptors ens guien per la València del seu temps. En les Guies Literàries Isabel de Villena, Joan Lluís Vives i Juan Gil-Albert acompanyen al lector, en els tres primers nombres apareguts, pels carrers i monuments de la seua època i expliquen les seues característiques i traçat viari. També s’ha potenciat la bibliografia dedicada als nuclis urbans perifèrics i sobretot a l’horta, com a motor ecològic, tradicional i identitari, editant volums com “València, quan la ciutat reuneix a l’horta” o “Els Poblats Marítims“.
Per a donar a conèixer el patrimoni artístic s’ha editat en valencià i en anglés “Campanes Vives“, llibre de l’antropòleg Francesc Llop i la fotògrafa Luz Avellaneda Martín, on es ressalten les campanes de la catedral de València i unes altres també emblemàtiques. Igualment, l’Ajuntament ha col·laborat amb institucions espanyoles i europees en projectes com “De Tournai a València. L’arqueologia de les primeres catedrals d’Europa” i “Trobades en l’Estació. València-Nord, un espai de modernitat“, aquest últim publicat amb motiu del centenari de l’estació de ferrocarril.
Des del servei de publicacions també s’ha commemorat, en els anys 2016 i 2017, el trasllat del Govern republicà a la ciutat de València amb tres toms de l’obra “València, capital de la República 1936-1937“, coordinada per Javier Navarro i Sergio Valero, professors de la Universitat de València, i que passen revista a la vida cultural, política i social de la ciutat en aquells primers anys bèl·lics. També s’ha publicat una obra eminentment fotogràfica, “València Republicana“, amb imatges d’arxius públics i privats, moltes d’elles inèdites i els catàlegs de les exposicions “Tempesta de ferro. Els refugis antiaeris a València“, i “Royo Gómez: Ciència i guerra a València, capital de la República“.
La publicació d’obres adaptades al perfil de públic infantil i juvenil és una altra de les prioritats del servei de publicacions, com els còmics “Els secrets de l’Ajuntament“, elaborat per l’equip de la històrica revista valenciana Camacuc, que dóna a conèixer la casa consistorial, i “Vicente Blasco Ibáñez. Una vida apassionant“, de Cristina Durán i Miguel Ángel Giner Bou, realitzat amb motiu del 150 aniversari del naixement del nostre escriptor més internacional. Aprofitant l’efemèride s’ha publicat també la biografia inèdita “Blasco Ibáñez: la seua vida i el seu temps“, escrit per la seua filla Llibertat i la “Bibliografia Comentada (2003-2015)” de totes les reedicions blasquianes i estudis sobre la seua figura i obra.
Des del servei de publicacions es gestiona també l’edició dels catàlegs de les exposicions que se celebra en les sales municipals i l’edició de les obres guanyadores dels Premis Literaris Ciutat de València en col·laboració amb diverses editorials privades de la nostra ciutat, capdavanteres en el seu sector.
(1) Rius, Joaquim, Gisbert, Verónica, Martinez, Santi (2017). Pla de Cultura Ciutat de València, 2017. València: Universitat de València