València recoça el sector respon a l’objectiu estratègic d’enfortir el sistema cultural i la seua governança Pla de Cultura Ciutat de València, 2017 (1) i proposa les iniciatives orientades a fomentar la participació del sector en el procés cultural. A continuació s’enumeren i descriuen les principals iniciatives d’aquest programa dutes a terme per la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals:
La Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals considera d’especial importància el desenvolupament d’unes polítiques culturals municipals tendents al foment de programacions culturals descentralitzades, de qualitat, dinàmiques, diverses i pròximes a la ciutadania. En coherència amb aquesta consideració, desenvolupa una línia de subvencions que contribuïsca a col·laborar amb aquest tipus d’iniciatives, projectes i programacions que des de l’àmbit de les associacions i altres entitats i institucions sense ànim de lucre vinculades al món de la cultura es realitzen a València.
La convocatòria es realitza sota la modalitat de concurrència competitiva, atenent a criteris de transparència, objectivitat i igualtat d’oportunitats i a través d’unes bases que regulen el procediment i garanteixen la qualitat i impacte positiu dels projectes en la ciutat.
Una altra modalitat d’actuació que afavoreix el foment de la participació cultural del sector són els convenis de col·laboració i les subvencions directes i nominatives. Els convenis de col·laboració en matèria cultural impliquen a l’Ajuntament de València i a determinades entitats culturals, d’acord a una clàusula acordada per ambdues parts, que s’ajusta al que es disposa en la Llei i Reglament de Subvencions i a l’estipulat en les Bases d’Execució del Pressupost en vigor. Una altra línia d’actuació són les subvencions nominatives o aportacions a entitats públiques o privades (Fundacions) de les quals l’Ajuntament forma part en qualitat de Patró d’aquestes.
L’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals, convoca anualment els Premis Literaris “Ciutat de València”, una iniciativa de promoció de la creació literària que al llarg dels anys ha consolidat un reconeixement i abast més enllà de l’àmbit nacional.
En 2016, la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals conscient del paper que com a impulsora de l’activitat cultural des del sector públic ha d’exercir per a contribuir a la dinamització dels sectors culturals i de la importància de rellançar uns premis literaris de prestigi, decideix donar un nou impuls a la convocatòria ampliant-la a quatre modalitats: narrativa, poesia, teatre i assaig, aquesta última de nova creació. Cada modalitat concedeix dos premis, un en valencià i un altre en castellà, la qual cosa permet atendre la necessitat de divulgar i promocionar el treball literari en llengua valenciana de forma paral·lela a la producció literària en llengua castellana, que permet un reconeixement i projecció dels premis a nivell nacional i internacional.
Amb el propòsit d’estimular i promoure la trajectòria professional d’artistes de la Comunitat Valenciana, l’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals atorga anualment aquest guardó, dotat amb 12.000 euros. El premi Senyera s’atorga des de 1957 i en els dos últims anys, de manera consensuada amb els agents de la ciutat, s’ha canviat l’estructura del certamen, obrint les portes a qualsevol manifestació de les arts visuals, sense distingir entre pintura i escultura.
La beca Velázquez és una iniciativa el propòsit de la qual és fomentar la recerca i reflexió sobre la creació contemporània. La concessió d’aquesta beca s’efectua en règim de concurrència competitiva i permet a la persona beneficiària desenvolupar un projecte artístic en la Casa Velázquez de Madrid durant un curs acadèmic. La seua dotació és de 16.000 euros, la qual cosa converteix aquesta beca en una de les millor dotades del panorama artístic actual.
(1) Rius, Joaquim, Gisbert, Verónica, Martinez, Santi (2017). Pla de Cultura Ciutat de València, 2017. València: Universitat de València