Trinitat – L’Almodí
Dades bàsiques
4 horas
Torres dels Serrans
L'Almodí
La ruta compresa entre el Monestir de la Trinitat i el monument de l’Almodí de València compta amb un enorme rerefons històric i artístic, i també amb alguns dels llocs i monuments més interessants, reconeguts i admirats pels ciutadans valencians.
En el marge dret de l’antic llit del riu Túria admirarem la majestuositat d’obres immortals, entre les quals podem destacar les Torres dels Serrans. Després, creuarem algun dels seus ponts centenaris per a gaudir d’una combinació única d’art, pintura i naturalesa.
El nostre recorregut ens portarà després fins al Carrer de Trinitaris en una ruta plagada de palaus, esglésies i altres monuments d’indiscutible bellesa.
El nostre recorregut s’inicia en les Torres dels Serrans, monument gòtic del S. XIV. És una de les portes fortificades de la ciutat medieval, que encara avui es manté en peus ja que va sobreviure als plans urbanístics que van demolir la muralla en el S. XIX. Molt recomanable fer una visita pel seu interior i pujar a la part més alta per a gaudir d’unes precioses vistes de la ciutat.
Des de la Calle Comte de Trénor creuem a l’altre marge de l’antic llit del riu pel Pont de la Trinitat, el més antic de la nostra ciutat i el primer que es va realitzar en pedra carreu reemplaçant a un altre antic de fusta. La seua construcció es va iniciar en 1401, encara que va haver de tornar-se a edificar en el S. XVI després d’una riuada. Pren el seu nom del Monestir de la Trinitat, que es troba a escassos metres de distància.
Aquest monestir, construït en el S. XIII, declarat Bé d’Interès Cultural, compta amb una façana d’estil gòtic flamíger. Per la seua banda, la façana, el claustre i el refetor de l’església són d’estil gòtic valencià mentre que la seua decoració és barroca.
Des d’aquest punt, avancem pel marge de l’antic riu en direcció als Jardins del Real. Abans d’arribar, una parada obligatòria és el Museu De Belles arts Sant Pius V, en el qual podem gaudir d’una extraordinària selecció d’obres mestres de la pintura valenciana que porten la signatura de Ribera, Sorolla, Pinazo… a part de quadres de Velázquez, Murillo i altres referents clàssics.
Deixem arrere el museu i de seguida arribem als Jardins del Reial o Vivers, com coneixen la majoria de valencians a aquest parc urbà, un dels pulmons verds de la ciutat. Sens dubte és el jardí més emblemàtic de València, per la seua extensió, la seua història, el seu valor paisatgístic, varietat botànica… Un lloc molt volgut i freqüentat.
Aquest segon recorregut de la nostra ruta ho iniciem en la Calle Salvador. Abans haurem tornat a creuar el Pont de la Trinitat cap al centre històric. En un parell de minuts doblegarem pel Carrer de la Va unir i eixirem a la Plaça de Sant Lorenzo. En aquesta plaça trobarem el Palau de Benicarló o Palau dels Borja. Ací es reuneixen tots els dies les Corts Valencianes. Aquest edifici, construït a cavall entre el S. XV i el XVI, barreja els estils gòtic i renaixentista.
Quasi enfronte tenim l’Església de Sant Lorenzo (S. XIII), edificada sobre una antiga mesquita i una de les deu primeres esglésies de la ciutat. El temple actual obeeix a les obres desenvolupades en el S. XVII, exemple del barroc.
Agafant el Carrer dels Franciscans, ens desviem lleugerament per a visitar el Palau dels Català de Valeriola (S. XV), que avui dia utilitza el govern valencià per a diferents labors administratives. Una altra mostra de l’estil gòtic civil.
A continuació tornarem al Carrer Salvador per la de Samaniego i una vegada allí accedirem al Carrer Trinitaris. En el número 1 trobem l’Església del Salvador (S. XIII), declarada Monument Històric Artístic Nacional. Aquesta va ser la primera església que es va construir a València després de la conquesta de Jaume I en 1238.
Molt prop d’aquesta església tenim l’Antic Seminari (S. XIX), que avui dia, a part de funcionar com a residència eclesiàstica, alberga la Facultat de Teologia.
Si baixem per la Plaza Conde del Real i seguim pel Carrer del Comte d’Olocau, arribarem en un parell de minuts a la Plaça de Sant Lluís Bertrán. Ací trobarem l’últim punt de destinació de la nostra ruta: L’Almodí, un antic magatzem de blat de grans dimensions els orígens de les quals es remunten al S. XIV. Actualment aquest espai és un centre d’exposicions artístiques.