- L’Ajuntament de València i l’Associació Cultural Martín Vargas reten homenatge a un dels grans referents de la dansa espanyola amb esta exposició
- Conegut com a “El Gitano de la Veu d’Or”, el seu art va transcendir fronteres, i va triomfar en els escenaris internacionals i al cinema
- A València va crear el Ballet Español Martín Vargas i va dedicar la seua vida a la formació de noves generacions de ballarins
La Galeria del Tossal oferix, fins el pròxim mes de maig, l’exposició titulada “El llegat artístic de Martín Vargas. Un viatge cap a la memòria”, una mostra amb la qual l’Ajuntament de València i l’Associació Cultural Martín Vargas reten homenatge a un dels grans referents de la dansa espanyola, valencià nascut a la població de Villamarxant, en el centenari del seu naixement.
L’exposició arreplega imatges de l’artista tant ballant com en posat, cartells promocionals de les seues actuacions, vestuari i utillatge, així com documents que reflectixen el seu pas pels escenaris d’Europa i Amèrica, com ara entrades, programes de mà o ressenyes de premsa, entre altres. Tal com s’ha subratllat des de l’organització de la mostra, es tracta “d’un artista que va deixar una petjada inesborrable en la història de la dansa”.
Fernando Martín Caurín (Vilamarxant, 1925 – València, 1999), més conegut com a Martín Vargas, va destacar pel seu talent innat des dels seus inicis com a cantant i ballarí de cobla. Al llarg de la seua carrera, Vargas, conegut com a “El Gitano de la Veu d’Or”, va aconseguir gran reconeixement tant a Espanya com a Sud-amèrica, on va actuar en nombrosos escenaris. Fins i tot va arribar fins a Hollywood, on va tindre ocasió de participar en la pel·lícula “Maracaibo” (1958) i en la sèrie “Zorro” de Walt Disney.
La tornada a Espanya va marcar un punt d’inflexió en la seua carrera. Com a primer ballarí en companyies de renom com les de Mariemma i José Greco, va consolidar el seu prestigi abans de fundar la seua companyia de ball espanyol. Al Gran Teatre del Liceu de Barcelona va brillar en “El Amor Brujo” i “Carmen”, on va reafirmar el seu talent coreogràfic.
Vargas va compartir escenaris amb figures icòniques com Lola Flores i va dirigir coreografies per al Ballet Nacional de España. L’emblemàtica peça “Caragols” es va mantindre en repertori durant quasi una dècada. En els últims anys, va tornar a València, on va crear el Ballet Español Martín Vargas i es va dedicar a la formació de noves generacions de ballarins i ballarines.
L’exposició es podrà visitar fins al pròxim 4 de maig amb entrada lliure, en l’horari habitual de la Galeria del Tossal. El regidor d’Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, va presidir dies arrere l’obertura de la mostra, en un acte que va comptar amb la presència de la filla i de la neta de l’artista, María i Jéssica Martín, així com representants polítics de Vilamarxant i membres de l’Associació Cultural Martín Vargas. Moreno ha animat la ciutadania a visitar esta exposició per a acostar-se a la figura de Martín Vargas i conéixer el seu llegat.