La Muralla Islàmica de València va ser una muralla defensiva, construïda en el S. XI al voltant de la ciutat vella de València, capital de la Taifa de València, en temps del seu rei Abd al-Aziz.

Es va construir en tapial de formigó amb farciment de pedres mitjanes i incloïa diverses torres de planta semicircular realitzades amb maçoneria regular, situades entre elles a 26 metres de distància, que incloïen cadascuna d’elles una estada abovedada per a les funcions de defensa. L’amplària mitjana de la muralla era de 2,25 metres.

A partir del S. XII la ciutat es va estendre i la muralla va incorporar torres de planta quadrada i altres elements defensius com a portes reforçades.

La Muralla Islàmica de València envoltava la ciutat i comptava amb set portes:

- Bab al-Qantara: es trobava aproximadament on després es van situar les Torres de Serrans. Era l'entrada nord a la medina.

- Bab al-Hanax: entre el Carrer de les Salines i la de Cavallers, molt prop de la Plaça del Tossal. Era l'entrada oest a la ciutat.

- Bab al-Qaysariya: porta menor que servia d'accés al soc o mercat. Aproximadament on avui es troben el Carrer de les Mantes i el Carrer Trench.

- Bab Baytala: encreuament entre el Carrer de Manyans i Sant Vicent Màrtir. Era l'entrada sud de la ciutat.

- Bab al-Xaria: es trobava en l'actual plaça de Sant Vicent Ferrer. Era la porta aquest. Va donar el seu nom al barri de la Xerea.

- Bab Ibn-Sakhar: situada prop d'on avui se situa el Monestir del Tremp. Es creu que estava orientada a la Meca.

- Bab al-Warraq: en l'actual carrer del Salvador, enfront del Pont de la Trinitat. Donava a un pont de fusta que comunicava la ciutat amb la zona de Vivers i el Monestir de la Trinitat.

Agrupava el Barri de la Seu, la meitat oriental del Barri del Carmen, la Xerea i el nord del Barri del Mercat.

Les restes de la Muralla Islàmica que es conserven en la ciutat de València són escassos i els que es troben estan en males condicions. Els més destacables són els següents:

- Plaça del Tossal: en la Galeria del Tossal es pot contemplar un tros de llenç de muralla de 20 metres de longitud i una torre de planta quadrada, a més d'uns arcs de la volta que cobria la sèquia de Rovella. Tot açò dins d'un entorn museístic que alberga documentació sobre la muralla i la València d'aquells temps. Es creu que les ruïnes que es conserven ací són les de la porta Bab al-Hanax.

- Carrer Cavallers: en la Carrer Cavallers 36 i 38, trobem altres vestigis del seu traçat, part de l'a prop i dues torres.

- Torre de l'Ángel: un dels vestigis millor conservats de la muralla àrab és aquesta torre de planta semicircular, del S. XI, avui utilitzada com a habitatge, declarada Bé d'Interès Cultural.

- Carrer Mare Vella: en aquest carrer es pot contemplar una altra torre de planta semicircular, parcialment reforma i integrada en un dels edificis d'habitatges que l'envolten, dins d'un pàrquing.

- Plaça del Forn de Sant Nicolás: en aquest lloc es conserva una torre i llenç.

- Carrer Les Roques / cantonada Blanquerías: dins d'un edifici particular hi ha una torre semicircular i part del llenç que conserva un grup de merlets.

Existeixen altres restes localitzades en altres llocs del centre històric, alguns d'ells integrats en comerços, com en la Plaza dels Furs, en un forn del Carrer Roteros cantonada Palomino; el llenç sobre el qual s'obri el Portal de la Valldigna, Calle Salines, Plaza del Tremp, Plaza Mariano Benlliure, etc.


Dades bàsiques

Direcció:

Plaça del Tossal
46001 València