Celebra el Dia de l’Òpera amb la millor programació d’espectacles en Les Arts de València.
– La Bohème. Giacomo Puccini. Del 9 al 23 de desembre de 2022
La bohèmia que Puccini fixa amb la seua òpera és aquella que manté una batalla entre la vida per l’art i l’art de viure, entre l’anonimat obscur i l’horitzó somiat de llum de l’èxit. Bohèmia de joventut que paga amb els seus màrtirs una vida lliurada a l’amor i la bellesa sense que quasi ningú aconseguisca la llum de la creació, apagada en mans de la fam.
– Jenůfa. Leoš Janáček. Del 19 al 29 de gener de 2023
Afectivitat confusa i violenta, claustrofòbia existencial, atavisme i secrets, religió, pors i animalitat brutal són les pedres d’un camí que porta cap a una llum final que defineix perfectament la frase de l’estimat de Jenůfa: “no importa res si tu ets amb mi”.
– Cendrillon. Pauline Viardot. Del 9 al 18 de febrer de 2023
És, potser, una opereta pel seu enginy amable i mundà i per l’innegable esperit hedonista que recorre els tres quadros que la conformen, entre valsos i cuplets, masurques i polques, músiques nostàlgiques per a un temps que ja albirava sota la llum de l’atonalitat.
– Alcina. Georg Friedrich Händel. El 19 de febrer de 2023
Mostra la deriva emocional d’una dona poderosa desproveïda de qualsevol poder físic i metafísic a causa del seu lliurament a un amor no correspost. Una trama que allunya en el seu interior una reflexió sobre la naturalesa del poder i els seus condicionants, la foscor de les ànimes i la llum redemptora que, al final, desprenen les restes d’un cor cruel trencat en favor de la concòrdia i l’amor.
– Don Giovanni. Wolfgang Amadeus Mozart. Del 2 al 12 de març de 2023
És Don Juan un ésser d’obscuritat, res d’ell es viu en presència de la llum del dia i només la flama dels ciris i les torxes fumejants permetran aventurar els camins que segueix aquest heroi dubtós de carrerons i ventades forçades. No hi ha ni quan ni on en aquest relat d’iniquitats nocturnes, presentades entre ombres i cares tapades. Sols hi ha una disputa entre dos conceptes que, en aquell moment del Segle de les Llums, s’han de revelar crucials: el concepte de llibertat i la noció d’ordre.
– Tristan und Isolde. Richard Wagner. Del 20 d’abril al 3 de maig de 2023
La història d’Isolda d’Irlanda i del jove Tristany s’ha entestat en mostrar el caràcter transcendent de l’amor com a ruptor de límits i com a transgressor de corporeïtats. La infinitud buscada en el seu desenvolupament, la contínua transformació de la cèl·lula melòdica original, i la destrucció de la forma prèvia sols persegueixen un horitzó: la superació del lligam físic.
– L’incoronazione di Poppea. Claudio Monteverdi. Del 11 al 16 de maig de 2023
La luxúria en pugna amb la virtut, així es podria definir aquesta òpera tan complexa com bella i antiga que va ser escrita per a aquella Venècia viciosa i excomunicada, una nova Roma per a un Neró castrat, sagnant i irracional posat als peus d’una Popea tan egoista com seductora i diabòlica, a qui la causa de l’Estat i la mort aliena no la incomoden.
– Ernani. Giuseppe Verdi. Del 7 al 18 de juny de 2023
Verdi perfila caràcters i temes centrals que tal volta es presenten en el compositor per primera vegada. L’amor, centre de tots ells, es mostra sota diverses llums, ara lliure, ara sublimat. Amor natural, alié a convencions; o amor obligat, no correspost, callat. Amor compartit i amor solitari; amor a la pàtria. Amors que existeixen marcant vores violentes de llums i ombres en un escenari de tempestes polítiques.
Consulta tota la informació i fes-te amb les teues entrades en la web de Les Arts de València.